Perliczki ceni się za delikatne mięso o wyrazistym smaku nieco przypominającym smak dzikiego ptactwa: bażanta czy kuropatwy. Francja, która słynie z doskonałej jakości drobiu, jest również pierwszym na świecie producentem, eksporterem i konsumentem w tej kategorii. Przepis na perliczkę w kapuście należy do najbardziej tradycyjnych. Pochodzi z północy Francji.
Francja zajmuje pierwsze miejsce pośród krajów europejskich jeśli chodzi o wolumen produkcji fasolki szparagowej. O tym, jak popularne jest to warzywo we francuskiej kuchni pisze David Lebovitz: „Les haricots verts, czyli zielona fasolka szparagowa, pewnie doczeka się kiedyś statusu dania narodowego, bo jada się ją w całej Francji i do tej pory nie spotkałem ani jednego Francuza, który by jej nie lubił. Do tego stopnia, że w paryskich bistrach często podawana jest do steków zamiast frytek.”
Kolejny klasyk francuskiego cukiernictwa. Vacherin glacé pojawił się w latach 50. XIX wieku, ale swoim rodowodem sięga XVIII lub XIX wieku. Nim pojawiła się wersja lodowa, vacherin był deserem składającym się z bezy i bitej śmietany o smaku waniliowym lub czekoladowym.
Klasyczny francuski przepis na odwróconą tartę z karmelizowanymi jabłkami, czyli słynną tartę tatin, współcześni kucharze „odwracają”, wykorzystując w nim inne owoce albo nawet warzywa, jak glazurowane cebulki. Taka wytrawna tarta tatin jest znakomitą przystawką.
Ta rozkoszna przystawka rozbudza kubki smakowe swoją ziołową świeżością. Czy może być coś doskonalszego w swojej prostocie? Idealnym dopełnieniem będzie sauvignon blanc z Domaine de Mont d’Hortes o bogatym bukiecie.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM