Galette Pérougienne to przysmak ze średniowiecznego miasteczka Pérouges, położonego niedaleko Lyonu. Ten deser to drożdżowe ciasto o aromacie cytrynowym, posypane obficie cukrem, o mocnym smaku masła.
Symbol nie tylko alzackiego piekarstwa, ale i Alzacji. Legenda o powstaniu Kougelhopf, czyli alzackiej babki drożdżowej, przypomina apokryf. Oto Trzej Królowie powracający z Betlejem w miejscowości Ribeauvillé poprosili o gościnę lokalnego garncarza, a nazajutrz odwdzięczyli mu się piękną glinianą formą w kształcie turbanu, który nosili na głowie. Upiekli też ciasto, którego Ribeauvillé mieni się alzacką stolicą...
Chauds, les marrons, chauds! - słychać jesienią w wielu miejscowościach we Francji. W powietrzu unosi się zapach pieczonych kasztanów. Dawniej kasztanowce nazywano drzewami chlebowymi, gdyż w regionach o nieurodzajnych glebach zastępowały zboże i stanowiły główne źródło pożywienia biedoty. Pieczone kasztany to najbardziej klasyczny sposób ich przyrządzania.
„Kiedyś przyjaciółka spytała mnie, co bym zrobiła, gdyby cebule nie istniały - nie znalazłam dobrej odpowiedzi na to pytanie i wciąż jej nie mam. Są jak jajka w warzywnym świecie skończenie różnorodne, a przy tym mogą być tylko dodatkiem do niezwykłych potraw lub grać pierwszoplanowe role” - Mimi Thorisson i jej tarta cebulowa.
Prosta rustykalna zapiekanka z serem comté prosto z serca francuskiej prowincji. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak i samodzielne danie. Przepis pochodzi z Médoc, gdzie jego autorka, Mimi Thorisson, mieszka wraz ze swą liczną rodziną.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM