Pignolats, czyli croissants aux pignons, pochodzą z Nicei i w przeciwieństwie do tradycyjnych francuskich rogalików przygotowuje się je ekspresowo, bez masła i bez zakładania oraz schładzania ciasta. Są przy tym pozbawione glutenu. Ten półksiężycowy smakołyk jest typowym prowansalskim ciasteczkiem.
Położone w Owernii Vichy w XIX wieku stało się popularnym uzdrowiskiem, a tutejsze wody zdrojowe do dziś uchodzą za najbardziej wartościowe we Francji. Na ich bazie powstały słynne pastylki z Vichy, ale to nie jedyna gastronomiczna specjalność utożsamiana z tym miasteczkiem. Równie słynne są zupa vichyssoise oraz marchewki Vichy. Geograficzne pochodzenie tych potraw jest jednak dyskusyjne.
We Francji nazywają się pâtes de fruits i są popularnymi wyrobami cukierniczymi. Słynie z nich zwłaszcza Owernia, w której co roku wytwarza się około 300 ton tych owocowych łakoci. Już w XVII wieku pisano, że „w Clermont i w Riom cukiernicy potrafią robić cieszące się wielką sławą galaretki z moreli, które na próżno usiłuje się naśladować w Paryżu”.
Mirabelki to owocowy emblemat Lotaryngii. Jest to region o największej gęstości upraw tych „wdzięcznych dla oka” śliwek na świecie. Stanowią bazę dla doskonałych konfitur, destylatów, soków oraz tart. Te ostatnie mogą poszczycić się tradycją sięgającą prawdopodobnie XVII wieku.
Kolejny przepis, który Jamie Oliver przywiózł z wyprawy do Francji. Sprężyste liście sałaty, chrupkie rzodkiewki i kozi ser podawane z grzankami zachwycą nie tylko jaroszy. Ta sałatka bazuje na prostych składnikach, które Jamie kupił na lokalnym targu. Jest pełna witamin i kolorów. Pyszna!
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM