Krem karmelowy albo inaczej krem karmelowy odwrócony (crème caramel renversée) należy do klasycznych francuskich deserów, jednakże jego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach innych krajów i kontynentów. Jest bliskim krewniakiem "crème brûlée".
"Gratin dauphinois" to rodzinne, domowe danie z Delfinatu (Dauphiné), historycznej krainy położonej na południowym wschodzie Francji, która słynęła z produkcji mleka. Zapiekanka na mleku była więc naturalnym zastosowaniem produktu pozyskiwanego przez miejscowych rolników.
Z przedszkolnego menu. Lekka, nieskomplikowana w przygotowaniu i bardzo smaczna zupa. Nie potrzeba wielu składników - przede wszystkim cukinia i kilka trójkącików serka la vache qui rit, czyli Krówka Śmieszka.
Jest wiele odmian makaroników we Francji, ale te najbardziej znane to tzw. macarons lisses z Paryża. Są gładkie i chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku. I obowiązkowo muszą mieć stopkę, czy jak się mówi inaczej - falbankę. Makaroniki nie są deserem łatwym w wykonaniu, ale jakże zachwycającym w degustacji. Co zrobić, aby nam się udały? Trzymajmy się kilku zasad.
Pain perdu, chleb zmarnowany, stracony, czy – jak się utarło w polskim tłumaczeniu – francuskie tosty, to danie z kuchni skromnej i oszczędnej, często nostalgicznie kojarzące się ze smakami z dzieciństwa. Ot, prosty smakołyk, którymi babcie raczyły swoje wnuki.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM