Lekkie i delikatne ptysie (choux) to klasyka francuskiego cukiernictwa. Pierwszy przepis Francuzi zawdzięczają jednak włoskim cukiernikom - Penterellemu oraz Popeliniemu, którzy przybyli do Francji wraz z dworem młodziutkiej Katarzyny Medycejskiej, która w wieku 14 lat opuściła rodzinną Florencję, by poślubić następcę tronu, Henryka de Valois.
To danie często gości na francuskich stołach w różnych regionach kraju, jednak jego ojczyzną jest Burgundia - kraina wina, fauves de Bourgogne i musztardy. W konsumenckich sondażach królik w musztardzie podawany jest przez Francuzów niezmiennie jako jedno z ich ulubionych dań.
Co było starsze: jajko czy... bistro? W tym przypadku pewnie jednak bistro, choć oeuf mayo i paryskie bistro są jak rewers i awers tej samej monety. Bistro bez tego prostego i uroczo bezpretensjonalnego dania „na wstęp” jest nie do pomyślenia. Jajo w majonezie to żelazny punkt menu paryskich bistrots oraz brasseries tak jak śledź w jabłku, sałatka selerowa w sosie rémoulade czy pory w winegrecie.
Był rok 590 i trzech biskupów z diecezji Gévaudan (Mende), Rouergue (Rodez) i Auvergne (Saint-Flour) spotkało się na zarządzonym przez Grzegorza z Tours synodzie w miejscu pogranicznym dla wszystkich trzech diecezji. Posiłek, jaki spożyli, był złożony z pokarmów, które przynieśli ze sobą: jeden przyniósł ser, drugi chleb, a trzeci śmietanę. I tak miało powstać aligot, w którym chleb później zastąpiono ziemniakami.
Lutowe festiwale i festyny: Święto Cytryny w Mentonie i Dzień Rozmarynu w Dourgne zainspirowały nas do marcowej fuzji smaków. Cytrynowe tarty to klasyka francuskich cukierni, ale w naszej tarcie cytrynie towarzyszy rozmaryn, a malowniczego efektu przydaje delikatna beza na górze.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM