Mięsem, które zajmuje uprzywilejowane miejsce na wielkanocnym stole we Francji, jest jagnięcina. Nie tylko z uwagi na religijne konotacje z Barankiem Paschalnym, ale i z tej racji, że wiosna to sezon na jagnięcinę. Navarin to tradycyjne danie kuchni francuskiej, duszone wolno na małym ogniu z dodatkiem jarzyn, których dobór zależy od sezonu i naszych preferencji. Wykorzystując nowalijki, otrzymamy wyjątkowo wiosenne danie.
"We Francji istnieją 543 sposoby na przyrządzanie jaj" - pisał Grimod de la Reynière. I rzeczywiście, jajka to jedna z podstaw kuchni francuskiej. Z bogatego repertuaru sposobów na ich przyrządzanie dziś wybieramy zapiekanie w kokilkach ("oeufs en cocotte"). Szybkie i proste.
„Wypróbowanie wszystkich domowych sposobów na bagietkę, jakie udało się nam znaleźć, zabrało nam ostatecznie jakieś dwa lata i 130 kilogramów mąki.” – pisze Julia Child o Wielkim Eksperymencie Bagietkowym. Skorzystaliśmy z finalnego efektu tego wyzwania. Zapraszamy na chrupiące bagietki wg przepisu Julii Child. Bon appétit!
Fondant au chocolat, ramequin au chocolat, moelleux au chocolat, nie wspominając już o klasycznym czekoladowym suflecie - Francuzi mogą tak odmieniać w nieskończoność. Czekolada, czekolada, czekolada... Jest jak witamina witamin, uniwersalne panaceum, afrodyzjak... Tak naprawdę Francuzi to bardziej czekoladoholicy niż żabojady czy ślimakożercy.
Liść palmy, ucho słonia, serce - palmiery przypominają je swoim kształtem. Są maślane i kruche. Można je przygotować na słodko lub na słono - w pierwszej wersji będą idealnym ciasteczkiem deserowym, w drugiej wytrawną przekąską do aperitifu. Ich przygotowanie, nie licząc pieczenia zabiera ledwie kilka minut. Co potrzebujemy: rulon gotowego ciasta francuskiego i dodatki, w zależności od smaku jaki wybierzemy.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM