O pięciu smakach, kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach – do rozmów przy stole z Łukaszem Modelskim, autorem książki "Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu" zasiedli restauratorzy, kucharze, pisarze, wydawcy gastronomicznych przewodników, sommelierzy i po prostu: smakosze.
Za adoptowaną nazwą rodową PAUL kryją się nazwiska dwóch piekarskich rodzin: Mayot i Holder. W tym roku ta znana nie tylko we Francji, ale i w licznych krajach poza jej granicami sieć piekarni w tym roku świętuje okrągły jubileusz. Mija 125 lat od utworzenia pierwszej piekarni w rodzinie Mayot i Holder.
Francuski, paryski - z tymi przymiotnikami wiąże się wiele pojęć i wyrażeń, z francuską elegancją i paryskim szykiem na czele. Zdarza się, że kryją się za nimi wyobrażenia stereotypowe. Na widelec weźmiemy tutaj tylko te, które są związane z kuchnią, gastronomią i turystyką.
W tym roku mija czterdzieści lat od otwarcia pierwszego sklepu Picarda we Francji i w Paryżu. W ciągu tych czterdziestu lat Picardstał się sieciowym gigantem na francuskim rynku mrożonek z filiami w Belgii, Szwecji, Włoszech, na Reunionie i częściowo w Hiszpanii, która jest objęta sprzedażą wysyłkową.
Pierwsza dama francuskiego piekarstwa. Od dwunastu lat stoi na czele znanej paryskiej piekarni Poilâne. Reprezentuje trzecie pokolenie słynnej rodziny francuskich piekarzy.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM