Haute cuisine, nouvelle cuisine, cuisine du terroir... W tych samych garnkach można gotować inaczej.
Michel Escoffier. Prawnuk wielkiego francuskiego szefa kuchni, który zrewolucjonizował europejskie gotowanie. Michel wie wszystko o słynnym pradziadku. Jest kustoszem jego muzeum w rodzinnym miasteczku Auguste’a Escoffiera i szefem fundacji jego imienia. Jest jednym z rozmówców Łukasza Modelskiego w książce "Piaty smak. Rozmowy przy jedzeniu".
O pięciu smakach, kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach – do rozmów przy stole z Łukaszem Modelskim, autorem książki "Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu" zasiedli restauratorzy, kucharze, pisarze, wydawcy gastronomicznych przewodników, sommelierzy i po prostu: smakosze.
Za adoptowaną nazwą rodową PAUL kryją się nazwiska dwóch piekarskich rodzin: Mayot i Holder. W tym roku ta znana nie tylko we Francji, ale i w licznych krajach poza jej granicami sieć piekarni w tym roku świętuje okrągły jubileusz. Mija 125 lat od utworzenia pierwszej piekarni w rodzinie Mayot i Holder.
Francuski, paryski - z tymi przymiotnikami wiąże się wiele pojęć i wyrażeń, z francuską elegancją i paryskim szykiem na czele. Zdarza się, że kryją się za nimi wyobrażenia stereotypowe. Na widelec weźmiemy tutaj tylko te, które są związane z kuchnią, gastronomią i turystyką.
ARCHIWUM
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013