Francuski, paryski - z tymi przymiotnikami wiąże się wiele pojęć i wyrażeń, z francuską elegancją i paryskim szykiem na czele. Zdarza się, że kryją się za nimi wyobrażenia stereotypowe. Na widelec weźmiemy tutaj tylko te, które są związane z kuchnią, gastronomią i turystyką.
W tym roku mija czterdzieści lat od otwarcia pierwszego sklepu Picarda we Francji i w Paryżu. W ciągu tych czterdziestu lat Picardstał się sieciowym gigantem na francuskim rynku mrożonek z filiami w Belgii, Szwecji, Włoszech, na Reunionie i częściowo w Hiszpanii, która jest objęta sprzedażą wysyłkową.
Pierwsza dama francuskiego piekarstwa. Od dwunastu lat stoi na czele znanej paryskiej piekarni Poilâne. Reprezentuje trzecie pokolenie słynnej rodziny francuskich piekarzy.
Dwie niezwykłe biografie. Urodzeni na emigracji w rodzinach polskich powstańców, przez całe życie kultywujący swoją polskość ale jednocześnie silnie związani z drugą ojczyzną, Francją. Poważani naukowcy, którzy pod pseudonimami rozpoczęli drugie życie zawodowe, doprowadzając je do takiej samej perfekcji co zawody wyuczone. Z klinicznego laboratorium i kopalni diamentów przenieśli się do kuchni, by zacząć uczyć Francuzów gotowania.
"Węgla drzewnego tyle, żeby zagotować wodę,/ Herbaty wziąć w sam raz, / Latem orzeźwiający chłód, zimą ciepło, / Czasu z zapasem / Nawet przy pogodzie być gotowym na deszcz / Uwagę poświęcić gościom" - mówił o istocie drogi herbaty mistrz Rikyū, a my w Kwestionariuszu Prousta gościmy Kitti Cha Sangmanee'go, właściciela Mariage Frères.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM