Jedna z najpopularniejszych francuskich tart.
Tarta czekoladowa, dziś jeden z ulubionych francuskich deserów, pojawiła się w kuchni francuskiej prawdopodobnie z końcem XIX i była pożyczką z kuchni włoskiej. Ganasz, który jest jej typowym wypełnieniem, wymyślono około 1875 roku. Według legendy pomocnik cukiernika pomyłkowo wylał mleko na czekoladę, którą wyrabiał. Ganache! (pot. głupiec, osioł) - zakrzyknął zirytowany patron młokosa. Nie chcąc jednak stracić czekolady, zaczął mieszać ją z mlekiem, aż ku swemu zdumieniu otrzymał piękną lśniącą masę.
Składniki:
na ciasto:
400 g mąki
200 g masła
150 g cukru
3 żółtka
Przygotowujemy ciasto na spód tarty. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i masło pokrojone w kosteczki. Zagniatamy, aż otrzymamy sypkie, pozbawione grudek masła ciasto, dodajemy żółtka i formujemy kulę. Odstawiamy na 1-2 godz. do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto wykładamy na formę o średnicy 29 cm (najlepiej kawałeczkami, lepiąc je do siebie, gdyż to ciasto trudno jest rozwałkować), nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem, na który wysypujemy groch. Podpiekamy przez 15 minut w temp. 200°C, a następnie usuwamy groch oraz papier i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
na ganasz:
300 g gorzkiej czekolady
240 ml śmietanki kremówki
60 g masła
do dekoracji:
wiórki czekolady lub miechunka
Przygotowujemy ganasz:
Masło kroimy w kostkę. Czekoladę siekamy drobno w malakserze. Przekładamy do miski. Śmietankę stawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, po czym wylewamy na czekoladę. Mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy masło i kontynuujemy mieszanie, aż uzyskamy gładką i jedwabistą masę. Ostawiamy. Gdy ganasz przestygnie, wykładamy go na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy. Dekorujemy wiórkami czekolady albo miechunką lub według własnego pomysłu.
Zobacz też:
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013